Mapa stránek pro turisty napište nám nové fórum Z úřední desky Bazar
nakupte si u nás
Úvodní stránka
Fotogalerie ~ 2010 Nízkoprahová akademie PH 19.6.

Kontaktní informace
Městský úřad Klecany
Do Klecánek 52
250 67 Klecany

tel.: 284 890 064
fax: 284 890 000

Fakturační adresa
Město Klecany
Do Klecánek 52
250 67 Klecany.
IČ: 00240290

Úřední hodiny:
Městský úřad
pondělí, středa
07.00 - 18.00

Stavební úřad
pondělí, středa
08.00 - 11.15 a 11.45 - 18.00

Matriční úřad , Pokladna
pondělí 07.30 - 11.15 a 11.45 - 18.00 středa 07.00 - 11.15 a 11.45 - 18.00

e-mail: webmaster@klecany.cz

2010 Nízkoprahová akademie PH 19.6.

Zpráva o průběhu

PRVNÍ NÍZKOPRAHOVÉ AKADEMIE PRAVÉHO HRADCE

konané pod patronací klecanského bílého kosa  dne 19. 6. 2010
na náměstí V. B. Třebízského

v Klecanech



V sobotu 19. 6. pořádalo občanské sdružení Pravý Hradec za podpory Poštovní spořitelny prostřednictvím nadace VIA svou první akademii. Přálo nám počasí, a tak jsme mohli prezentovat plody své tříleté práce v krásném slunečném odpoledni.

Před zahájením akademie měli návštěvníci možnost navštívit kaplanku na klecanské faře, kde v letech 1876 – 1884 žil kaplan-spisovatel Václav Beneš Třebízský. Za osm let zde napsal většinu svých románů a povídek. Od letošního března stojí před farou panel – pořízený Maticí českou – který informuje o spisovatelově životě a díle.

V úvodu hlavního programu na náměstí vystoupili muzikanti, kteří se přihlásili na výzvu a pozvání Pravého Hradce a připojili se k naší akademii. Byl to Vacek Band – amatérský hudební soubor dechových nástrojů, na které zahráli pod vedením Jiřího Vacka studenti vysoké školy, gymnázií i základní školy z Klecan a okolí. Diváky překvapili a potěšili lidovými a zlidovělými písněmi. Dalšími odvážlivci byli Olina Vosecká a Pavel Kuneš, kteří nastudovali dvě skladby pro dudy a housle Josefa Režného, našeho nejvýznamnějšího dudáka. Děkujeme jim a ceníme si jejich ochoty obohatit náš program. Další vystoupení již připravili „kmenoví umělci“ Pravého Hradce. Program LAURUS představil pokroky dětských i dospělých studentů (klavír, flétna, karibské tance, africké tance). Nechyběly Lakomé Barky, pěvecký sbor Klenota a divadelní společnost Lorda Ochota, která předvedla slavnou „balkonovou“ – v netradičním pojetí Lorda Ochota spíše „štaflovou“ - scénu Romea a Julie.
 

Ondřej Tichý svým seminářem Hudba okamžiku zahájil blok klubu rodičů a dětí Klíček. Jeho seminář pravidelně navštěvují rodiče se svými mrňaty a učí se společně prožívat hudbu, i když zatím neumí hrát na žádný hudební nástroj. Stačí jim k tomu bubínky, různá chrastítka a zvonečky. Předvedli nám krásný koncert. Program pokračoval ukázkami zpívánek, malou ukázkou hodiny angličtiny a cvičením dětí s rodiči i bez rodičů. Klub rodičů a dětí Klíček navštěvují děti od 4 měsíců do 5 let a lektorkami jsou samy maminky na mateřské dovolené.

Návštěvníci Akademie se mohli seznámit i s výsledky ručních prací dětí, které vytvořily v Klíčku, zkusit si vyrobit vlastní vitráž pod vedením klientů obecně prospěšné společnosti BONA, koupit si fotografii Avatara (vydělaný obnos věnoval malý prodejce v plné výši Sportovnímu klubu vozíčkářů Praha) či vlastnoručně si vyrobit i odpálit raketu na vodní pohon. Celé odpoledne mohli děti i dospělí jezdit na šlapacích autech a vyzkoušet si novou trampolínu dřív, než pro ni najdeme trvalé místo.

Úžasnou tečkou za krásným odpolednem bylo vystoupení hosta – facilitátora  Petra Šušora, který dorazil do Klecan spolu se stovkou bubnů, které se rozezněly pod rukama přítomných diváků i rozličných účinkujících. Společně jsme si pod vedením pana Šušora zabubnovali v nejrůznějších rytmech. Všichni, kdo si to vyzkoušeli, se shodli, že to byl krásný a uvolňující zážitek.

Děkujeme těm zastupitelům, kteří přijali naše pozvání a přišli se na nás podívat. Martin Lemon se našich akcí zúčastňuje pravidelně, paní Brožovou jsme přivítali s radostí. Mrzelo nás, že pozvání nepřijalo více zástupců města. Propásli  příležitost se na vlastní oči přesvědčit, že peníze, kterými nás město podpořilo, jsme nepromrhali.
Děkujeme malým prodavačům vstupenek, kteří se svými červenými čepičkami vybrali od diváků  celkový obnos 2 747,- Kč. Tyto peníze budou použity na činnost Klubu rodičů a dětí.

Městu Klecany děkujeme za zapůjčení lavic a stolů, uzavření dopravy na náměstí a technickou podporu.
Děkujeme divákům za to, že vytvořili krásnou atmosféru, v níž se malým i velkým dobře vystupovalo.
Z grantu Poštovní spořitelny a Nadace VIA jsme koupili dva velké stany, které měly svou „premiéru“ právě na Akademii. Budeme je používat na další veřejné akce pod širým nebem. Doufejme, že se povednou stejně, jako naše první Akademie.




































K tomuto článku můžete vložit svůj komentář
Přispívat do diskuze může pouze registrovaný uživatel.


Přihlášení do systému
Uživatelské jméno:

Heslo:

  Registrovat


E-letter

Pokud chcete dostávat pravidelně novinky o dění ve městě Klecany a okolí, zadejte výše Vaší e-mailovou adresu.