Mapa stránek pro turisty napište nám nové fórum Z úřední desky Bazar
nakupte si u nás
Úvodní stránka
Fotogalerie ~ 2009 Výlet do Třebíze 20.6

Kontaktní informace
Městský úřad Klecany
Do Klecánek 52
250 67 Klecany

tel.: 284 890 064
fax: 284 890 000

Fakturační adresa
Město Klecany
Do Klecánek 52
250 67 Klecany.
IČ: 00240290

Úřední hodiny:
Městský úřad
pondělí, středa
07.00 - 18.00

Stavební úřad
pondělí, středa
08.00 - 11.15 a 11.45 - 18.00

Matriční úřad , Pokladna
pondělí 07.30 - 11.15 a 11.45 - 18.00 středa 07.00 - 11.15 a 11.45 - 18.00

e-mail: webmaster@klecany.cz

2009 Výlet do Třebíze 20.6

V sobotu 20. června, který je úmrtním dnem klecanského kaplana-spisovatele Václava Beneše Třebízského, uspořádala kulturní komise pro občany autokarový zájezd do Třebíze u Slaného. Cesta měla slavnostní charakter: ve Slaném k nám přistoupila ředitelka Vlastivědného muzea paní Božena Franková a pan profesor Antonín Leopold, znalec spisovatelova díla. První zastávka zájezdu byla v Neprobylicích, u jedné z typických renesančních zvonic kraje a tvrze rytířů Pětipeských. Následovalo zastavení v Kvílících u staré školy s pamětní deskou, na které stojí, že ji V. Beneš navštěvoval, a na hřbitově u hrobu jeho rodičů. Téměř všichni vystoupili na krásnou zvonici se starobylým zvonem „pětipejskem“, jehož zvuk vyzkoušeli.

Při příjezdu na třebízskou náves s kostelíkem sv. Martina nás uvítali manželé Bakalářovi, spravující zdejší skanzen - Národopisné muzeum Slánska. Paní Bakalářová nás vedla k Benešovu rodnému domku, kde jsme zavěsili věnec se stuhami v klecanských barvách červené a zelené a s nápisem „Občané Klecany vzpomínají“, prohlédli si skromný příbytek a pak se přesunuli do objektu Cífkova statku, bývalého zájezdního hostince s několika budovami. V jedné z nich byla výstava fotografii obce a výstava obrazů velvarského malíře Františka Saifrta. Po polední pauze následovala vycházka k pomníku od F. Hergesela na skalách nad obcí - kde sedí mladý kněz Václav Beneš se sešitem a knihou v rukách - a prohlídka tzv. podružských domků, malých obydlí zemědělských dělníků postavených vedle statků. Všude nás provázela a velmi dobrý výklad měla paní ředitelka Franková, vhodně ji doplňoval prof. Leopold. Nezanedbatelnou pozorností našich třebízských hostitelů byla drštková polévka s rohlíkem, kterou nám naservírovali v místním motorestu!

Na zpáteční cestě jsme zavítali ještě do Panenského Týnce s torzem gotického chrámu a do Slaného. Zde byl program ukončen návštěvou barokní kaple v budově bývalého piaristického gymnázia (zde studoval V. B. Třebízský) a gotického kostela sv. Gotharda. Určitě se dá říci, že se zájezd vydařil. Spokojeni jsme byli po všech stránkách a navíc nám přálo počasí. Poděkování patří jak vedení našeho města, tak milým průvodcům v Třebízi a ve Slaném.
 

                                                                                                        - zl -
































K tomuto článku můžete vložit svůj komentář
Přispívat do diskuze může pouze registrovaný uživatel.


Přihlášení do systému
Uživatelské jméno:

Heslo:

  Registrovat


E-letter

Pokud chcete dostávat pravidelně novinky o dění ve městě Klecany a okolí, zadejte výše Vaší e-mailovou adresu.